Munka vs egyetem - 10 tipp a túléléshez

Sokat hallod a suliban, hogy milyen fontos a tapasztalatszerzés az egyetemi évek alatt? Épp egy menő gyakornoki munkát keresel egy menő multi cégnél? Esetleg már benne is vagy a kettős mókuskerékben, és a túlélésre játszol? Akkor az eheti posztunk neked szól, ugyanis ezen a héten arról szeretnénk nektek tippeket adni, hogyan lehet a munkát és az egyetemet összeegyeztetni, milyen praktikákkal tudod megkönnyíteni a dolgos hétköznapokat!

kep.jpg

íme tehát az eheti legfontosabb 10 lépés a túlélés felé:

1. A jó órarend aranyat ér - ha épp azt fontolgatod, gyakornoki mumkára adod a fejed, vagy nyáron kaptál egy remek lehetőséget amivel mindenképpen élni szeretnél, érdemes az órarend kialakításánál az élhető időbeosztást figyelembe venni. Próbáld meg - amennyire Neptun barátunk engedi - a reggeli és esti idősávokba felvenni az órákat, vagy bepakolni mindent 1-2 napba, hogy a hétköznapjaid ne az ide-oda rohangálásról és szétaprózott napokról szóljon, hanem érdemi időt tudj mind a 2 helyen eltölteni.

2. A jó tömegközlekedés még több aranyat ér - habár nem mindig lehetséges ezt a szempontot figyelembe venni, de mindenképpen meg kell fontolni egy munka vállalásánál, hogy mégis mennyi idő lesz onnan átjutni az egyetemre, és vissza, hiszen nemcsak értékes idővesztés 1,5 órán át keresztül utazni egyik helyről a másikra - de borzasztóan kimerítő is. Szerencsére a nagyobb egyetemek a városközpontban vannak, így csak a másik tényezőt kell megpróbálni megfelelően igazítani - vagy amennyiben ez nem lehetséges, beépíteni az órarendbe/munkarendbe az utazási időt.

3. Majd hétvégén! - Amint elindul az a bizonyos kettős mókuskerék, egész hamar érzi az ember, hogy a hétköznapok megszűnnek létezni, az egész napos rohangálás és órákon figyelés, munkában helytállás után este fáradtan hazaesel, és már se időd, sem energiád nincs bármiféle készülésre, házi írásra, prezi alkotásra, inkább csak az ágy felé kúszásról szól az este, Ilyenkor mindig elhangzik a bűvös mondat: Majd hétvégén megcsinálom! Ezzel eddig nincs is probléma, hiszen a hétvége valóban lehet megoldás arra, hogy a sulis teendőket behozd, előre készülj a következő hétre, akár a munkahelyi teendőket átgondold, de ehhez arra van szükség, hogy legyen hétvége. Érdemes az igazi dara időszakban kerülni az egész hétvégés progamokat, és szabadon hagyni ezt a 2 napot, hogy levegőhöz juss.

4. Tartsd észben a hiányzásokat - bizony, még a szokásosnál is jobban oda kell figyelni az órai hiányzásokra, mert sokkal többet érnek munka mellett, mint alap helyzetben, Akármennyire tiszteletben tartják az órarended a munakhelyen, bármikor közbejöhet egy rendezvény/konferecia, amire nincs mese, menni kell, vagy tovább kell bent maradni befejezni valamit, akár egy sulis projekt befejezéséhez is kellhet az extra idő, így mindenképpen érdemes kerülni a felesleges hiányzásokat.

5. Kösd össze őket - hozd ki a legjobbat abból, hogy dolgozol! Mivel a munka során nap mint nap élesben láthatod azokat a dolgokat, amiket a suliban elméletben hallassz, hozd ki a legtöbbet ebből, és a sulis projekteknél mindenképpen jusson eszedbe, milyen gyakorlati tudást tudsz bevinni az órára, a munkahelyen pedig idézd fel a suliban hallottakat, hiszen pont ez a lényege az egésznek! Emellett pedig kiváló lehetőség a csillogásra-villogásra mindkét helyen :)

6. Priorizálj - ez talán a lehető legkézenfekvőbb, ugyanakkor a legnehezebb dolog is. Muszáj napi szinten priorizálni, mit mikor fogok megcsinálni, minek mikor van a határideje, mivel mennyit lehet csúszni, hol a legfontosabb lennem. A kialakított rendszer sajnos akarva akaratlan felborul időnként, többet kell a suliban lenni, továb kell bentmaradni a munkahelyen, bejött a képbe egy olyan buli amit nem lehet kihagyni, ilyenkor a kialakuló káoszt át kell látni és priorizálni. Ezt nagyban tudja segíteni egy jó kis határidőnapló vezetése.

7. Pihenés alvás pihenés - sajnos az igazi dara időszakban nem tud az ember olyan könnyen fickós maradni, mint általában, ezért extra pihenésre és alvásra van szükség. Sokszor kapod majd azon magad, hogy már-már nagyikat megszégenyítő módon 10-kor aludni mész egy fárasztó nap után, vagy a hétvégék fele kanapén fekvéssel telik, de hidd el, ez kell ahhoz, hogy bírd a tempót, így érdemes ezzel is számolni az időbeosztás tervezésekor.

8. Ne tűnj el - úgy hangozhat a fentiekből, hogy a munka és egyetem mellett semmi időd nem marad a közösségi életre, pedig ez is nagyon fontos a túléléshez! Muszáj kibeszélned magadból a hétköznapok eseményeit a barátokkal, családdal, és ugyanennyire fontos a gőz kieresztése is - és mint minden, ez is csak tervezés kérdése.

9. Énidő - a közösségi élet mellett fontos, hogy magadnak is adj időt, legyen alkalom, mikor olyan dolgokat tudsz csinálni, ami téged tesz boldoggá - el tudj menni nyugodtan vásárolni, sportolni, vagy csak megnézni a kedvenc sorozatod legújabb részét, hiszen ez az az idő, mikor igazán tisztul a fejed.

10. Lebegjen a cél a szemed előtt - miért is csinálom ezt? megéri a rengeteg fáradtságot? Mindez nem csinálható úgy, hogy nem lebeg a tiszta cél a szemed előtt, kell valamibe kapaszkodni, mikor kelni kell reggel 7-kor, mikor zombiként létezel már a péntekeken, mikor harmadjára mondod le ugyanazt a programot, mert nincs időd/erőd. Miért járok suliba? Mert a legjobb diplomát akarom. Miért dolgozom? Mert azt akarom, hogy megkapjam az álommunkám a diploma megszerzése után. Ez a lépés lehetne az első, a negyedik, vagy a tizedik is, hiszen enélkül mit sem ér az egész. 

 

A blog csapata