A vizsgaidőszak 10 fázisa

A vizsgaidőszak vészes közeledésével egyre inkább törnek rá az emberre rémálmok formájában az emkékek és érzések, milyen is az, amikor kezdetét veszi a Vizsgaidőszak games, vagyis a masszív szenvedés és kínlódás időszaka. Lássuk hát, milyen fázisokon megy át ilyenkor az ember, hátha idén egy kicsit felkészültebbek lehetünk - tudod, pont mint tavaly.

kep3.jpg

 

1. A helyes felkészültség az alapja mindennek - gondoljuk magunkban mindig a vizsgaidőszakot megelőző hetekben. "Úgyis lesz egy csomó évközi pontom, így nem is kell majd vizsgáznom!", "Nem is lesz olyan sok vizsgám, jól beosztom őket, és nem lehet baj", hangzanak el a jobbnál jobbnak tűnő tervek, aztán ahogy az idő közeledik, egyre jobban esik szét minden körülöttünk, és mire észbe kapunk... nos, azt hiszem mind ismerjük ezt az érzést.

2. Bizakodó izgatottság - ez az érzés önt el minket közvetlenül a vizsgafelvétel után, amikor azt hisszük, minden a terv szerint halad, és igazából nem is lesz olyan rossz ez az egész, meg amúgyis még van 2 hét az első vizsgáig, mi történhet, ami miatt nem tanulok meg addig mindent... - na persze.

3. Az előfárasztás - hát, pontosan ez történik, bizony, ez az oka annak, hogy már a dolgok legelején borul minden gondosan felépített és kiagyalt terv. Az előfárasztás a félév utolsó 2 hetében - prezik és zh-k hada, hogy biztosan kipurcanva és a lehető legfáradtabban kezdhessünk bele az igazi durvaságokba. 

4. Újratervezés, alkudozás I. - ekkor újragondolja az ember a felvett vizsgákat, és kezdeti veszi az első átrendezés, mindent pakoljunk át decemberről januárra, hiszen kinek van ereje máris vizsgára tanulni?! Ráér majd az egész januárban, úgyis kevés vizsga van, ott pedig lesz rá 3 hét, meg amúgyis majd tanulok karácsonykor... összefoglalva elindul a saját magunk meggyőzése, alkudozás és harc a lustaság/kimerültség és a kötelességérzet között, ami bizony csak január végén ér véget...

5. Karácsony, avagy újratervezés, alkudozás II. - otthon, végtelen kaja, rokonlátogatás, bulik, bekuckózva filmnézés, sütiillat, társasjátékok... ki tud ilyenkor tanulásra gondolni? Majd a két ünnep között... 

6. Szilveszter, avagy újratervezés, alkudozás III. - igaz, épp csak átfutottam miket kellene megtanulnom az első vizsgára, de 2 nap múlva szilveszter, kéne egy új ruha, meg össze kéne ülni a haverokkal megtervezni az estét, amúgy meg most is egy tökjó film megy a tévében, amit legalább 2 hónapja nem láttam, majd szilveszter után.. úgysem akartam már január elején vizsgázni, át is teszem egy későbbi időpontra, simán meg lesz akkor is. 

7. Let the games begin - január első napjaiban járunk, amikorra sajnos minen indok elfogyott, nincs mese, muszáj leülni és végre tanulni. Az első 1-2 napban még előjöhet a nagytakarítási vágy, vagy a főzési vágy, vagy a "még be kell alaposan vásárolnom nasit a tanuláshoz" vágy, de a kötelességtudat és a határidők okozta stressz kezd elhatalmasodni az emberen, és elindul a tényleges tanulási folyamat.

8. Stu-dying I. - túl az első 1-2 vizsgán már kialakul a rutin és rááll az ember agya a tanulásra, az alkudozás is korlátozódik a "csak 10 perc Facebook minden órában" és a "majd ebéd közben nézem meg ezt a filmet pihenésképp" témakörökre, de alapvetően nagy munka folyik, Itt még erős annyira a kötelességtudat, hogy nemet mondunk a bulimeghívásokra, a családi programokra, és az ebből fakadó végtelen büszkeség ad erőt a következő napokhoz.

kep4.jpg

 

9. Stu-dying II. - az utolsó vizsgákhoz közeledve egyre csak fogy az erőnk, mind a kimerültség, mind a nemet mondás terén, az alkudozás is felerősödik, és már becsúszik 1-2 botlás a gépezetbe, de hát már úgyis csak egy vizsga van hátra, az már féllábon is menni fog.. általában az első bukás is ilyenkor érkezik, ami még inkább visszaveti a motivációt, és az ember egy ördögi körbe kerül, ahonnan csak a megváltó kegyelem kettes ad kiutat..

kep2.jpg

10. THE END - a megváltó utolsó kettes utáni időszakot a leginkább egy 1 hetes baba életmódjával lehet azonosítani: evés, alvás felváltva legalább 3 napig. Utána már szóba jöhet egy jó kiadós buli, amit ismét 3 nap alvás követ, és utána mondhatjuk, hogy visszatérünk a vizsgaidőszak előtti személyiségünkhöz, és hétköznapi életünkhöz. 

 

A fentiek tükrében javasoljuk mindenkinek a következő 1 hónap teljes mértékű kihasználását, hiszen már vészesen közeledik AZ az időszak. 

A blog csapata