Klaviatúra-mágia - 10 hasznos billentyűkombináció

Mindannyian eltérő számítógépes tudással rendelkezünk, és eltérően is vélekedünk arról, mennyire bűvöljük jól, például a klaviatúrát. Eltérő, hogy ki mit tanult, ki mit hoz otthonról, illetve ki mi iránt mutat nagyobb érdeklődést, és tanulja meg akár saját maga, autodidakta módon. Az viszont közös, hogy mindnyájunknak sok beadandót, prezentációt, referátumot kell írni, végül pedig a szakdolgozatot. Bár gyors és gépírni nem lehet megtanulni egy cikkből, néhány hasznos billentyűkombináció mégis hasznos lehet olyan az esetekre, ha gyorsabban szeretnél dolgozni, vagy nem akarod, hogy lássák, mit csinálsz. Ezekkel olyan lehetsz, mint a profik, ha megtanulod, biztosan jó hasznát veszed. Cikkünk Windows operációs rendszerek esetén mutat tippeket.

  1. Amit biztosan nem kell bemutatni

A “Ctrl + C” és a “Ctrl + V” kombináció. Szerintem ezt ugorhatjuk is, nevetséges lenne, ha elkezdenénk fejtegetni, mindenki tudja, mire jó. Viszont ennél hasznosabbat is olvashatsz, haladjunk is tovább.

  1. A legjobb: csínytevéshez

Arra az esetre, ha a csoporttárs, vagy kolléga elkövette azt a súlyos hibát, hogy őrizetlenül hagyta a bekapcsolt gépét, akár csak egy pillanatra is…Csak te és a gép… már dudorodik is a fejeden az ördögszarv, háhá:
”Ctr+Alt+ nyilacska jobbra, le vagy balra”

Ezzel megforgatod a szerencsétlen képernyőjét, és mikor visszajön, egyből tudni fogja, hogy egy szemfüles csínytevő áldozata lett. Ez akkor is hasznos tudás, ha veled teszi egy jóakaród ugyanezt.

  1. Számítógép ideiglenes zárolása

A fenti eset elkerülése érdekében, ha kávézni, mosdóba, vagy bárhova máshova mész, erősen indokolt lezárni a gépedet. Már csak azért is, hogy véletlenül se olvasson bele senki a privát dolgaidba, ne lásson bele tevékenységedbe, ha pár perc erejéig eltávolodsz a gépedtől. Az alábbi kombináció azonnal lezárja a számítógépet, így nyugodt lehetsz.

Windows: „Windows vagy Start gomb (második vagy harmadik a bal alsó sarokban) + L”

  1. Véletlenül bezárt böngészőablak megnyitása

Biztosan veled is előfordult már, hogy amikor fáradt vagy, vagy figyelmetlen, ki x-szelsz egy böngészőablakot, a webhely pontos címére persze nem emlékszel.

Ez a billenyűparancs megnyitja a legutóbb bezárt lapot.

Windows: „Ctrl + Shift + T”

  1. Már megint lefagyott?

Ha sok böngészőablakot nyitunk meg egyszerre, vagy esetleg valami nagyobb igényű programot, mint például a Photoshop, előfordulhat, hogy a gép semmilyen parancsra nem reagál, lefagy.

Ilyenkor néhányan a „Ctrl+ Alt + Del” parancsot használják, hogy újraindítsák a számítógépet, de van egy jobb megoldás!

Használd az alábbi billentyűkombinációt, amely csak a “bűnös” programot fogja lezárni.

Windows: „Ctrl + Shift + Esc”

Ha 3 másodpercig lenyomva tartod ezeket a billentyűket, akkor kilép a hibás programból, ami a lefagyást okozta, a többi dokumentumod viszont nyitva marad, és nem veszik el.

  1. Nyitott ablakok közti ugrálás

Ugye nem az egeret használod a megnyitott programok közötti váltásra? Ha mégis, akkor próbáld ki a ezt a kombinációt, mert sokkal gyorsabb.

Windows: „Alt + Tab”

  1. Ha ki kell jelölnöd egy internetes oldal linkjét

Ezzel a kombinációval rengeteg idegeskedést és időt takaríthatsz meg. Volt már olyan, hogy a klasszikus egérrel vagy touchpad-del való kijelölés nem akart sikerülni, és többször elölről kellett kezdeni? Ha egy internetes oldalt szeretnél megjegyezni, legegyszerűbb, ha így jelölöd ki:

Windows: „Alt + D”

  1. Böngészés előzményeiben ugrás előre-hátra

Az „Alt + jobbra nyíl” együttes lenyomásával előre, az „Alt + balra nyíl”-lal pedig visszafelé haladhatsz a böngészési előzményekben.

  1. Csak le ne bukjak

Több helyzetben is elképzelhető, hogy sok böngészőablakod meg van nyitva, könyvtárban olvasgatsz ezt-azt, vagy a munkahelyen éppen lazítanál egy pár percet. Hirtelen azonban mögéd áll valaki, vagy betoppan a főnök. Mi a teendő ilyenkor, hiszen egyenként nincs idő minden ablakot bezárni.

Windows: „Windows + D”

Ez a billentyűkombináció azonnal kis méretűre állítja az összes megnyitott ablakot és az asztalt jeleníti meg. Ilyenkor persze nem árt, ha a háttérképed vállalható. J

 

10. Mire lehet még jó a Widows gomb?

A Win + M kombináció ugyanígy alkalmas az összes nyitott ablak egy lépéssel történő lekicsinyítéséhez, a Win + F kettőssel dokumentum- vagy fájlkeresést indíthatsz el, a Win + E-vel pedig megnyithatod a Sajátgépet, ha épp erre van szükséged.

Reméljük találtatok új tippet a felsoroltakban. Osszátok meg velünk további javaslataitokat!


A Blog csapata