A deviancia 10 fajtája a könyvtárban

MRW I'm in the library during exams... [OC] from ConfusedTravolta

Eheti blogbejegyzésünkben az egyetemi élet határvidékét ismertetjük a legnehezebben eladható és a legnehezebben élvezhető hely/rezervátum: a könyvtár. 

Tudom, most nem hiszel a szemednek, hiszen ránézésre semmi élvezhető nincs egy ilyen helyen, csak sok pad, sok lámpa, sok könyv és sokfajta ember. 

Írtunk már arról, hogy kik azok a tipikus arcok akikkel bulikban vagy tinderen összefuthattok, íme most egy másik összeállítás a nappalok királyairól. 

 

1. A Szipogó: télvíz idején első fagyok beköszöntekor mindig van egy ember, aki nem vett papírzsebkendőt, ezzel kockáztatva azt, hogy az orrában lévő váladék esetleg az arcára és/vagy az arcüregébe távozzék. Ezt meggátolván orron át történő erős lélegzetvétellel küzd ezek ellen, kellemetlen mellékhangok kíséretében. 

Megoldás: erőszak, másik hely keresése, egy vagy több papírzsepi felajánlása.

2. A Gyűjtögető: sok ember délutáni elfoglaltságaként a tanulás látszatát keltve és önmagát megnyugtatva a holnapi sikeres vizsgáról, amire már egy hete késő lett volna készülni, lelkesen kifosztja a könyvtár polcait. Nem elég, hogy nem férsz el mellette az asztalnál, tuti, hogy egy olyan könyvön ül, ami neked éppen kell és ő bele se néz. A legbosszantóbb látni, hogy ránézésre legalább zárásig ott lesz és talán még kölcsönözni is fog. 

Megoldás: észrevétlen tolvajlás, hangosabb káromkodás, ebay. 

3. A Csempész: elterjedtebb nevén a Zugevő. Különös ismertetőjele, hogy bármilyen szemét cukros, lehetőleg alumíniumzacskóban lévő nasi legyen nála. Például: gumicukor, rágó (de zacskós), ropi, alma (ez kivételesen egészséges), zéró energiaital és elengedhetetlen kellék a csempészet viszontagságaiban felrázódó (kiömlő) kóla. 

Megoldás: nem ismert. 

4. A Motyogó: Ez az embertípus nem elégszik meg, hogy tudását önmagába tartsa, ezért kezdetben halkan, később aztán önmagáról elfeledkezve egyre hangosabban mantrázza az éppen aznapi római jog fejezetet (ez a legtipikusabb eset). Jegyzeteibe pillantva a szivárvány minden színében tündöklő szövegkiemelős sorok, melyek messzebbről inkább tűnnek kortárs szürrealista festménynek, mint valamirevaló jegyzetnek. Egyetlenegy köhintéssel megzavarva gyilkos tekintettel néz rád. 

Megoldás: véletlenül se nézz rá. 

5. A Suttogók: a motyogóktól megkülönböztetendő, ugyanis a Suttogó sosem jár egyedül, ezért indokolt a többes szám használata. Minimum 3-6 fős csoportokban leledzenek, lehetőleg úgy, hogy senki ne férjen el mellettük. Egy-egy szófoszlányukat elkapva az embert azonnali hidegrázás kapja el. Beszélgetésük hangerejével egyenes arányosan nő az alapcéltól való eltérés, így egy fontos délutáni tanulásból rövid időn belül kora esti mónika show válhat. 

Megoldás: youtube mónika show, távolságtartás, megvető pillantások. 

6. A Telefonos: igen fontos ember lehet, és még valahol fel is lehetne nézni rá, hogy ennyi telefonhívás mellett van ereje, ideje és elszántsága a könyvtárban ülni és elvileg tanulni. Gyakorlatilag azonban a valóság egészen máshogy fest, fél óra után beavatottnak érzed magad a legbensőbb magánéletébe, valamint az aktuális és kedvenc zenéjét is tudod, hiszen szinte percenként felcseng, mivel úgy tűnik az ő telefonján nincs némító funkció. És valószínűleg a hangszálai sem ismerik a hangerő potmétert. 

Megoldás: árnyékoló rendszer. 

7. A Párkereső: a könyvtárazást általában a kávézónál/büfénél kezdi. Az ilyen egyedekről nehezen eldönthető, hogy hazamegy-e még az esti buli előtt vagy innen tervez oda menni, mivel, mint a páva a legszebb tollait öltötte ma magára. Hogy ez egy könyvtárban mennyire hasznos, azt nem lehet eldönteni, minden esetre a harmadik kávézóban/büfében eltöltött óra után biztosan letámadja a kiválasztott zsákmányt. A legfőbb kérdés azonban, hogy helyben fogyasztja vagy esetleg az esti bulin egy násztánc is várja a prédát. 

Megoldás: garbó és kockás nadrág. 

8. Az Online társkereső: előző kategóriánkkal szorosan összefüggő, azonban mégis leválasztandó típus, mivel ő nem a kávézóban/büfében tülti a könyvtári ideje javát, hanem a számítástechnikai részlegen, vagy ahol a legerősebb a wifi. Ideges hátrapillantásaiból következtethető, hogy az n+1-ik lánnyal/fiúval csetel és azt érzi, hogy ez nem a megfelelő hely és idő az ilyen dolgokra, tehát bűntudattal folytatja tovább. 

Megoldás: keressük. 

9. A Nerd: előző típusunkhoz roppant hasonlít, ám társkeresés helyett fórumbejegyzéseket és mmo-rpg patcheket kritizál, karakter buildeket néz, végjátszásokat kommentel, esetleg sportfogadásokat köt, senkihez nem szól, dolga végeztével elégedetten távozik. Általában nyitástól zárásig bent van. 

Megoldás: várjuk kommentben. 

10. A tízedik az Te magad vagy, akármiért is vagy bent a könyvtárban, ezeket az archetípusokat bármikor megtalálod, ha eléggé körültekintő vagy szerencsétlen vagy, esetleg ezen csoportok egyikébe tartozol. 

A könyvtárban minden tudás megtalálható, amit csak szeretnél, vagy nyomtatott vagy digitális formátumban. A könyvtár remek lehetőség mindenre, ahogyan azt a fenti csoportokban is láthatod, hisz ők is megtalálták a számításukat. Hiába zavaró némelyik, fülhallgatóval és a kedvenc zenéddel és kellő összpontosítással itt elérheted a célodat. 

Bármi is legyen az.