Tanulásmódszertan – 10 tipp, hogyan tanuljunk hatékonyan

Iskola mellet akár dolgozol, akár csak a diákéveknek élsz, néhány tanulásmódszertani tipp segítségedre lehet, hogy hatékonyabban, vagy akár gyorsabban menjen az anyag elsajátítása.

Íme néhány gondolat, mire érdemes odafigyelni, amikor nekiülsz, illetve néhány technika, amivel feldobhatod a tanulási folyamatot.

1. Levegő, fény, kényelem

Még mielőtt elkezded a tanulást, érdemes röviden rákészülni. Az előkészületek sokkal fontosabbak lehetnek, mint gondolnád. Az agyad jobban működik, frissebb vagy, ha megfelelő annak oxigénellátása. Ennek érdekében nyiss ablakot, de legalább rövid ideig szellőztess a helyiségben, ahol tanulni fogsz. A szemed épségének megőrzése érdekében olvasáshoz, tanuláshoz egyaránt legyenek megfelelő fényviszonyok, világos szoba, vagy megfelelő megvilágítás, semmiképp ne dolgozz félhomályban. Az is fontos, hogy lehetőleg egyenes háttal, kényelmes ülő helyzetben végezd a munkát, pláne, ha hosszabb ideig tart a feladat elvégzése. Szoktál ezekre figyelni, vagy csak nekiesel?

2. Kiegyensúlyozott energia- és folyadékbevitel

A tanulással rengeteg energiát éget a szervezeted, ezért mindig gondolj a megfelelő étkezésre. Igyál sokat tanulás előtt és közben is. Magas vitamin-, nyomelem- és folyadéktartalma, illetve alacsony kalóriatartalma miatt, szuper tanulást segítő nasi lehet a répa és alma, egy kis dióval, egyéb magvakkal kombinálva.

3. Nagy feladatok kisebb részekre bontása

A megfelelő körülmények megteremtése után jöhet a valódi tanulás. Ha egy megmászhatatlannak tűnő hegynek látod az előtted tornyosuló feladatokat, készíts időbeosztást. A nagyobb feladatokat pedig célravezetőbb lehet kisebb egységekre tagolni. Ha egy kisebb egységet megtanultál, tarts szünetet, vagy jutalmazd meg magad valamivel.

4. Váltott ütem – tanulás, pihenés

Egy egyedi tanulási technika, amikor 25 percig feszült figyelmet fordítasz a feladatra, majd egy 5 perces pihenőt tartasz. A technika lényege, hogy nem kell sokáig összpontosítani, de abban a 25 percben tényleg nincs telefon, e-mail, vagy Facebook, minden zavaró tényezőt ki kell zárni, és csak a feladatra koncentrálva, a lehető legnagyobb hatékonyságra törekedni. Ez a technika igényel egy kis elhatározást, de aki gyakorolja, az gyorsan megtapasztalhatja előnyeit.

5. Torna

A pihenőidőben érdemes felállni, 2 óránál több egy helyben ülés már jelentős megterhelést jelent a váz- izom rendszerre, így egyenesen egészségtelennek tekinthető. Ilyenkor számtalan lazító, vagy felpezsdítő gyakorlatot végezhetünk, mint például: fej-és vállkörzés, karkörzés, az izületek és vérkeringés felpezsdítésére térdhajlítás és nyújtás, csípőkörzés. Érdemes az ujjainkat és csuklónkat is átmozgatni körzéssel, előre- és hátrafeszítéssel. Ha nem érzed kínosnak, vagy otthon tanulsz, nagyon hatékony lehet még az ellentétes végtagok egymáshoz közelítése, mint jobb könyök bal térd, és fordítva, illetve nyújtott végtagokkal jobb kéz bal láb közelítése és fordítva. Ezzel a gyakorlattal a jobb és bal agyfélteke stimulálódik, összhangba kerül, így a tanulás is jobban megy majd, a vérkeringés és a pulzus gyorsulásának jótékony hatásairól nem is beszélve.

6. Hassunk az érzékekre

Agyunkat stimulálhatjuk különböző illatokkal. Meglepő, de ha lankad a figyelem, egy kis lendületet adhatsz a tanulásnak, ha illatos gyertyát gyújtasz, vagy egy kellemes illatú krémmel bekened a kezed. Ülés és olvasás közben, ha éppen nem írsz, masszírozhatod a fejbőrödet, vagy a fülcimpádat, ami a tornához hasonlóan javítja a véráramlást, ezzel segítve a tanulási folyamatot.

7. Színes kijelölés, aláhúzás

A lényeges információ kiemeléséhez és az ismétlés megkönnyítéséhez a legegyszerűbb, ha aláhúzást, vagy színes kiemelést használsz. Ezt a módszert alkalmazzák talán a legtöbben, azonban más módszereket is érdemes lehet kipróbálni.

8. Kulcsszavak, tanulókártyák

Van, akinek nem elég az olvasás vagy egyszerű kiemelés, hiszen a leghatékonyabban úgy sajátítja el az anyagot, ha le is írja azt. Ilyekor a már említett kulcsszavakat, kulcs gondolatokat összegyűjthetjük tanulókártyákra, amiknek a segítségével azt is ellenőrizhetjük, hogy mennyire emlékszünk a tanultakra. Az információ tömörítésével, a fejünkben is könnyebb rendszerezni az olvasottakat.

9. Gondolattérkép

Az ábrázolás is nagy szerepet játszhat a tanulásban azoknál, akik inkább vizuális beállítottságúak, akiknek a képek, színek és a térbeli elrendezés nagyban segít a tanulásban. Ilyenkor készíthetünk ún. gondolattérképet. Előnye, hogy az asszociációk segítségével hatékonyabb a megismerés, tanulás folyamata. Az egyik dologról eszünkbe jut a másik, ezt ábrázoljuk egy gondolattérképen. Ez egy hatékony grafikai technika, amely egyébként alkalmazható az emberi tevékenységek bármely területén, ahol tanulásra, tiszta gondolkodásra van szükség.

Az interneten ingyenesen használható gondolattérkép-készítő oldal pl. a https://www.mindomo.com/hu/

10. Csoportos tanulás

Egyedül sokszor elsiklunk később fontosnak bizonyuló információk fölött, vagy egyszerűen csak nehéz az anyag, és jobb, ha nem egyedül próbáljuk megérteni. Ismerős, ugye? Ilyenkor fantasztikus megoldás lehet egy tanulócsoport kialakítása, a feladatok felosztása és közös megbeszélése, értékelése.

Az anyag feldolgozásához vicces és interaktív kiegészítés lehet egy szintén online tanulássegítő oldal, a https://getkahoot.com. Itt feleletválasztós kérdéseket találhattok ki társaitok számára, amiket ők - a saját eszközükről belépve a https://kahoot.it/#/ oldalra- megválaszolhatnak, és azonnali visszajelzést kaphatnak, hogy ki milyen gyorsan és mennyire jól vagy rosszul válaszolt. Ezzel erősíthető a tanulás hatékonysága, egy kis versennyel megfűszerezve.

A lista minden bizonnyal tovább bővíthető. Reméljük, találtatok hasznos tippeket a tanuláshoz. Osszátok meg velünk saját tippjeiteket, hogy egymástól is tanulhassunk!

 

A Blog csapata